Taloushallinnon asiantuntijan keskeinen rooli

Taloushallinnon asiantuntijan keskeinen rooli

Taloyhtiöiden kirjanpitovelvollisuutta sekä kirjanpidon ja tilinpäätöksen sisältöä säätelevät mm. verolait, osakeyhtiölaki ja asunto-osakeyhtiölaki. Asunto-osakeyhtiölain mukaan Isännöitsijä vastaa siitä, että yhtiön kirjanpito on lain mukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty. Hallitus vastaa siitä, että yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty. 

Toimiva, ajantasainen ja luotettava taloushallinto on taloyhtiön toiminnan tärkeimpiä kulmakiviä. Huono taloushallinto voi johtaa nouseviin vastikkeisiin ja pahimmillaan jopa kassakriisiin, jota joudutaan korjaamaan ottamalla taloyhtiölle lainaa.

Nykyaikainen kirjanpito hoidetaan sähköisesti ja usein myös lähes paperittomasti. Tämä on tehokasta ja mahdollistaa talous- ja kulutilanteen lähes reaaliaikaisen seurannan. Lisäksi hallituksella on mahdollisuus läpinäkyvästi tarkastella yhtiön tilannetta, ostolaskuja ja tapatumia.

Varsinais-Suomen isännöintitalo -konsernissa työskentelee 32 taloushallinnon asiantuntijaa, jotka työskentelevät yhteistyössä isännöitsijöiden kanssa. Isännöintitalon taloushallinnon ammattilaiset ovat peruskoulutukseltaan mm. merkonomeja ja tradenomeja ja lisäksi heistä monella on laaja ja monipuolinen lisäkoulutus, mm. KLT, KPT 1/KPT 2.

Taloushallinnon asiantuntijoiden työt ovat monipuolisia ja he vastaavat mm. taloyhtiöiden kuukausittaisesta kirjanpidosta, vastike- ja ostoreskontrasta, perinnästä, veroasioista sekä tilinpäätöksen laatimisesta.

Kysyimme kolmelta Isännöintitalon taloushallinnon asiantuntijalta, millainen koulutus heillä on ja miten pitkään he ovat työskennelleet Isännöintitalolla? Lisäksi kysyimme millaista on taloushallinnon asiantuntijan työ Isännöintitalossa ja mikä työssä on parasta?

Mikael Silvander, taloushallinnon asiantuntija, Varsinais-Suomen Isännöintitalo Oy

Kuka olet ja millainen koulutus sinulla on? Miten pitkään olet työskennellyt isännöintitalolla?

Olen Mikael Silvander, koulutukselta tradenomi. Olen työskennellyt Isännöintitalolla yhteensä yhdeksän kuukautta, joista ensimmäiset kolme kuukautta harjoittelussa.

Millaista on taloushallinnon asiantuntijan työ?

Työ on monipuolista ja itsenäistä. Voi itse aikatauluttaa omat työnsä, missä kohtaa tekee mitäkin.

Mikä työssäsi on parasta?

Työssä parasta on minusta se, että työ on mielenkiintoista ja työssä on hyvä yhteishenki kaikkien työkavereiden kesken. Työssä pääsee lisäksi tekemään juuri sitä, mitä olen opiskellut ja soveltamaan sekä kehittämään omaa oppimistaan. Yksikään työpäivä ei ole samanlainen kuin edellinen ja aina jotain eroavaisuutta päivittäin.

 

Vasemmalla Noora Pitkänen, taloushallinnon asiantuntija, Varsinais-Suomen Isännöintitalo Oy ja oikealla Rita Santanen, taloushallinnon asiantuntija, Varsinais-Suomen Isännöintitalo Oy

Kuka olet ja millainen koulutus sinulla on? Miten pitkään olet työskennellyt isännöintitalolla?

Olen Noora Pitkänen. Peruskoulutukseltani olen merkonomi, mutta AMK-koulutukseltani olen muotoilija. Aikoinaan äitiyslomalla ollessani, ajatus ja toive säännöllisestä työajasta sai minut päivittämään vanhaa merkonomin tutkintoani ja hain taloushallinnon ammattitutkintoon. Sain tutkinnon aikana jo suoraan harjoittelupaikan  (myöhemmin työpaikan) paikallisesta tilitoimistosta, jossa työskentelin seuraavat viisi vuotta. Tilitoimistosta minut rekrytoitiin isännöintiyritykseen ja sillä tiellä edelleen olen, vaikka isännöintiyritys onkin vaihtunut tässä välissä. Kaikkiaan olen työskennellyt nyt taloushallinnon parissa 13-vuotta. Työnohessa olen suorittanut myös KPTI ja KPTII tutkinnot.

Millaista on taloushallinnon asiantuntijan työ?

Työ on Itsenäistä, vaihtelevaa, sopivan haasteellista, monipuolista, sosiaalista.

Mikä työssäsi on parasta?

Työ on vaihtelevaa, pidän itsenäisestä työskentelystä ja työssä on myös sopivasti haasteita. Meillä on myös todella hyvä yhteishenki täällä toimistossa, joten töihin on mukava tulla joka päivä.

Kuka olet ja millainen koulutus sinulla on? Miten pitkään olet työskennellyt isännöintitalolla?

Rita Santanen, yo-merkonomi, tradenomi (logistiikka), taloushallinnon ammattitutkinto. Isännöintitalossa vuodesta 2011.

Millaista on taloushallinnon asiantuntijan työ?

Työ koostuu kuukausittaisista rutiineista mm. reskontran hoito sekä arvonlisäveroon liittyvät ilmoitukset ja maksut. Rutiineista huolimatta työ on monipuolista ja uutta opittavaa tulee tasaisin väliajoin.

Mikä työssäsi on parasta?

Tykkään ongelmanratkaisu tilanteista, joissa esim. jokin laskelma ei täsmää. Excelien ”rakentelu” mielenkiintoista. Ja tietysti mukavat työkaverit ja rento ja hyvä meininki työpaikalla.

ASIAKKAAKSI

Kaipaako taloyhtiönne ammattitaitoisen ja osaavan isännöitsijätoimiston palveluita?