Isännöitsijä on kiinteistöjen kymmenottelija
Isännöitsijän työtehtävät ovat moninaiset ja niinpä häntä voikin hyvällä syyllä kutsua kiinteistöjen kymmenottelijaksi. Asunto-osakeyhtiölain mukaan Isännöitsijä huolehtii kiinteistön ja rakennusten pidosta ja hoitaa yhtiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Isännöitsijä vastaa siitä, että yhtiön kirjanpito on lain mukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty.
Isännöitsijän työ on monipuolista ja vastuullista asiantuntijatyötä. Isännöitsijän johtaa taloyhtiötä tiiviissä yhteistyössä hallituksen kanssa. Lisäksi hän hoitaa taloyhtiön juoksevia asioita, ratkoo ongelmia, on osallisena erilaisissa korjausprojekteissa sekä tekee laajasti yhteistyötä erilaisten tahojen kanssa, kuten mm. kiinteistönhoitoon, huoltoon ja korjaukseen erikoistuneiden yritysten kanssa. Isännöitsijä on tiimipelaaja ja asiakaspalvelija, joka hyötyy organisointikyvystä, hyvistä sosiaalisista taidoista sekä maalaisjärjestä.
Varsinais-Suomen Isännöintitalo -konsernissa työskentelee kokenutta 36 isännöitsijää. Pyysimme heistä kolmea vastaamaan muutamaan kysymykseen sekä kertomaan työstään ja kokemuksistaan:
- Miten pitkään olet toiminut isännöitsijänä? Millainen koulutus sinulla on?
- Mikä sai sinut kiinnostumaan isännöitsijän työstä? Mikä siinä on parasta?
- Mieleenpainuvin sattumus tai tapahtuma työurasi ajalta?
Petri Mattila, isännöitsijä, Varsinais-Suomen Isännöintitalo Oy
Miten pitkään olet toiminut isännöitsijänä? Millainen koulutus sinulla on?
Olen toiminut isännöintialalla päätoimisesti vuodesta 1989.
Aiemmin olin tehnyt noin vuoden verran apulaisisännöintiä sekä talonmiehen ja siivoojan sijaisuuksia. Peruskoulutuksena minulla on yo-merkonomin tutkinto vuodelta 1988. Oltuani viitisen vuotta isännöitsijänä ja viitisen vuotta aluehuoltoyhtiön toimitusjohtajana/isännöitsijänä opiskelin vielä lisää valmistuen kauppatieteiden maisteriksi 2002. Yhtenä syynä opiskelemaan lähdössä oli varmaankin vielä silloin nuorelle miehelle rauhaisa työympäristö ja halu oppia uutta. Opiskelemaan lähtö silloin varmasta palkkatyöstä ei sinänsä kaduttanut paitsi palkkapäivinä. No, sitä rahoitusvajetta sitten paikattiin mm. raksahommilla.
Mikä sai sinut kiinnostumaan isännöitsijän työstä? Mikä siinä on parasta?
Olin toiminut usean vuoden ajan opintojen loma-aikoina urheiluvälinekaupan alalla ja se ei vaan kuitenkaan tuntunut siltä oikealta alalta. Isäni oli kotitalossamme hallituksen puheenjohtajana ja sanoi, että kokeilepa isännöintiä, kun oli siinä vaiheessa jo jonkin verran pohjaakin kiinteistöalalta kertynyt. No, onpahan niitä vuosia myöhemmin alalla kertynytkin.
Työ on monipuolista ja haastavaa ja sitä tehdään yhteistyössä niin asiakkaiden kuin myös eri alojen ammattilaisten kanssa asiakkaiden parhaaksi. Toimistotyön lisäksi työ on liikkuvaa ja teen kohdekäyntejä sekä pääsen osallistumaan erilaisiin kokouksiin ja palavereihin. Kahta samanlaista työpäivää ei ole ja aina tulee uutta opittavaa.
Mieleenpainuvin sattumus tai tapahtuma työurasi ajalta?
Mielenpainuvin lienee, kun olin toukokuussa 2023 kuorittamassa yhden yhtiön yhtiökokouskutsuja ja kyseisen yhtiön hallituksen puheenjohtaja soitti. Hän kysyi, että onko minulle jo soitettu. Vastasin, että aika paljonkin on jo tänään minulle soiteltu mutta mistähän asiasta? ”Täällä palaa talo”. Sanoin, että tulen hetken päästä paikalle. Tein ilmoituksen vakuutusyhtiöön, kuoritin kokouskutsut ja menin paikanpäälle seuraamaan sammutustoimia ja johtamaan jälkivahinkotorjunnan aloitusta. Karmivaa nähdä, kun ihmisten kodit palavat. Yhteistyössä eri alojen ammattilaisten kanssa siitäkin selvittiin ja uutta rakennusta parhaillaan rakennettaan sääsuojassa ja asukkaat pääsevät uusiin koteihin juhannukseksi 2024.
Juhamatti Laaksonen, auktorisoitu isännöitsijä, Turun Talohuolto Oy
Miten pitkään olet toiminut isännöitsijänä? Millainen koulutus sinulla on?
Isännöitsijänä olen toiminut vuodesta 2015 ja päävastuullisen isännöitsijän tehtävissä vuodesta 2016. Koulutukseltani olen yo-merkonomi. Isännöintialalla olen suorittanut Isännöinnin ammattitutkinnon, isännöinnin erikoisammattitutkinnon, isännöinnin auktorisoinnin sekä johtavan ammatti-isännöitsijän tutkinnon AIT:n.
Mikä sai sinut kiinnostumaan isännöitsijän työstä? Mikä siinä on parasta?
Olin suorittamassa isännöintitoimistossa kirjanpidon harjoittelua, jonka jälkeen jäin samaan toimistoon töihin isännöitsijäksi ja kiinnostuin asunto-osakeyhtiölaista. Tätä ennen minulla ei oikeastaan ollut minkäänlaista kosketuspintaa isännöintialaa kohtaan.
Omassa työssäni parasta on työn kohtalainen vaihtelevuus sekä vapaus säädellä omaa työntekoa ja ajankäyttöä. Iltatöitä tulee paljon, joten vapaus tarvittaessa säädellä omaa työaikaa helpottaa omaa elämää.
Mieleenpainuvin sattumus tai tapahtuma työurasi ajalta?
Mieleenpainuvin tapahtuma työuralta on se, kun tulin V-S Isännöintitaloon töihin ja huomasin samassa työpaikassa olevan monia samalla tavalla ajattelevia isännöitsijöitä. Isännöitsijöitä, joita kiinnostaa alan ja itsensä kehittäminen sekä panostaminen työn laatuun.
Veikko Nieminen, auktorisoitu isännöitsijä, Kiinteistöpiste Vuori Oy
Miten pitkään olet toiminut isännöitsijänä? Millainen koulutus sinulla on?
Isännöitsijänä tuli 15 vuotta täyteen tämän vuoden alussa.
Mikä sai sinut kiinnostumaan isännöitsijän työstä? Mikä siinä on parasta?
Alun perin lähdin opiskelemaan itseäni tietojenkäsittelyn tradenomiksi, josta päädyin kuljetusalalle ja olin ensin sivutoimisesti opiskeluiden ohella elintarvikepuolen ajoja tekemässä. Kokemuksen kartuttua tein lisäksi linja-autolla tilausajoja ja lopulta päädyin ulkomaanliikenteeseen. Sivussa on tullut kerättyä myös yrittäjäkokemusta, niin kuljetusalan puolelta kuin metsähakeurakoinnin sekä kuljetuksen parissa. Sittemmin olen keskittynyt täysin isännöintipuolen töihin. Sivutoimisesti teen hyvin satunnaisia tuurauksia logistiikkapuolella ja muita pieniä askareita, lähinnä polkupyörien, koneiden ja kaluston huolto- ja korjaustöitä oman yrityksen kautta päivätyön vastapainoksi.
Nykyisessä työssä parasta on, kun pääsee olemaan aidosti avuksi ja hyödyksi taloyhtiöiden hoidossa ja hankkeissa. Tässä saa kokea, että omalla työpanoksella on oikeasti merkitystä taloyhtiölle ja sen osakkaille. Lisäksi onnistumisen tunnetta saa ihan yksittäisten osakkaiden ja asukkaidenkin ongelmien ja haasteiden ratkaisussa. Suurempia onnistumisia tulee taloyhtiöiden kunnossapidon haasteellisten ongelmien ratkaisussa, joissa kokemus on opettanut hiljalleen monenlaisten dilemmoiden ratkaisua. Talouspuolella myös on mahdollisuus vaikuttaa tarkastelemalla kulurakenteita ja pohtimalla niissä olevia säästömahdollisuuksia. Näkisin, että isännöitsijän on parhaimmillaan mahdollista säästää oman palkkionsa verran yhtiön kuluista kiinnittämällä huomiota oikeisiin asioihin. Lisäksi työ on kaikesta hektisyydestään huolimatta itsenäistä ja vastuullista.
Mieleenpainuvin sattumus tai tapahtuma työurasi ajalta?
Mieleenpainuvimpia hetkiä lienee mm. yllättävä haasteellinen öljyvahinko ja sen hoito taloyhtiössä, jossa on huoltoasema. Urakan lisätöiden osalta saavutettiin 36.000 euron eli 70 prosentin säästö taloyhtiölle. Lisäksi ehkä mieleen jäänyt joitakin positiivisia palautteita, kuten hallituksen jäsenen palaute, että hänellä on hyvä tunne, koska kokee taloyhtiötä hoidettavan kuin omaansa.